Fordon inom militären

Givetvis behöver militären fordon för att de ska kunna ta sig framåt och utföra sina plikter. Det finns många olika fordon som den svenska militären använder sig av och ofta under olika förutsättningar. Alla fordon är inte lämpade för alla tillfällen och vilka fordon man ser mest av beror på vart man befinner sig och i vilken typ av tid det är. Vid fredstider ser man sällan många svenska militärer och i Sverige är den mest kända militärstaden som finns kvar Boden. Utöver detta är den svenska militären inte utspridd över större delar av Sverige. Detta kan det dock komma att bli ändring på.

Man har valt att använda sig av smalare fordon då dessa är mer fördelaktiga för den svenska terrängen. Valpen eller terrängbil 11 är ett mycket känt militärt fordon som används för att ta sig runt i terräng, det är även ofta dessa som man ser i städerna. Den rymmer många militärer på samma gång och har blivit en symbol för den svenska militären. Valpen används därför även ett civilt fordon men är samtidigt mycket praktisk för den svenska militären. Utöver valpen så använder man sig av stridsflyg och pansarvagnar för att ta sig runt. De flygplan som man använder sig av i Sverige är importerade och JAS 39 Gripen har varit Sveriges enda egna stridsflygplan och detta pensionerade man och slutade att använda sig av 2005.

Sverige är inte rustat för krig och de flygplan man använder sig av idag är Blackhawk helikoptern, även kallad för helikopter 16. På grund av samarbetet med Heavy airlift wing har sverige dessutom tillgång till tre stycken boeing C-17 Globemaster III. som man använder sig av regelbundet och även under övningar. Det är tack vare det europeiska samarbetet som man har tillgång till dessa flygplan och de har varit till stor tillgång.